Rectorul UBB, Daniel David: ”În 5-10 ani oamenii vor avea cipuri implantate în creier. Va fi o optimizare”

Rectorul UBB, Daniel David: ”În 5-10 ani oamenii vor avea cipuri implantate în creier. Va fi o optimizare”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), psihologul Daniel David, susține că tehnologia avansează și în 5-10 ani oamenii vor avea parte de implanturi cerebrale care vor trata diverse afecțiuni neurologice, dar se vor implanta cipuri și pentru optimizarea memoriei sau funcțiilor cognitive, relatează Știripesurse.

„Tehnologia o să creeze noi valori la care nici nu ne gandim acum, noi trebuințe care nici nu ne trec prin cap, noi interese la care nici nu visăm în acest moment (…) Dar când se întâmplă aceste mișcări, oamenii ar trebui să conștientizeze că se va întâmpla o schimbare, ca să poată alege liber. Să nu fie ceva forțat, să nu fie ceva mascat, să nu fie ceva ascuns, ci să fie o chestie transparentă în care omul să poată să aleagă dacă merge spre acea schimbare a umanității sau nu. Oricât ne dam peste cap, în 5 sau 10 ani o sa avem implanturile cerebrale. Deja le avem. Deocamdată le folosim pentru a trata epilepsia rezistentă la tratamentele clasice, le folosim pentru diverse forme de parkinson”, a arătat psihologul la Rethink Summit de la Poiana Brașov.

„Pentru a ne optimiza atenția, a ne optimiza memoria, a optimiza alte funcții cognitive. Și n-are sens să trăim cu iluzia că nu se va întâmpla sau că prin etică sau științe sociale o sa blocăm lucrul ăsta. Nu, o să apară integrarea fizic cyber. Întrebarea este: cum facem, și aici iar mă întorc la zona de etică și științe sociale, ca aceste dezvoltări să nu producă polarități? Adică să nu fie unii oameni care să-și permită o astfel de tehnologie și alți oameni care n-o să-și permită o astfel de tehnologie și o să apară în specia umană niște categorii foarte diferite care se vor război între ele. Asta este o problemă serioasă de etică și științe sociale. Deci vedeți, când vorbim despre contextul acceptabilității sociale și de etică asupra dezvoltării tehnologiei, eu zic că trebuie să privim și mai departe, nu doar acum să ne protejăm umanitatea. Umanitatea se va schimba și trebuie să avem grijă ca aceste transformări să nu producă polarități sau războaie între noi, sau între triburi, ca să spun așa, unii care își vor permite, alții care nu-și vor permite aceste upgrade-uri tehnologice”, conchide rectorul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *