Cei 3.700 de mari contribuabili din România, în cea mai mare parte multinaționale, sunt controlați de doar 230 de inspectori fiscali. Sindicaliștii din sistem ne spun că, atunci când se duc în controale la companiile străine, inspectorii fiscali sunt intimidați de armate de avocați și consultanți fiscali, unii dintre ei nume sonore de politicieni și foști miniștri sau foști șefi de prin ANAF, și hărțuiți cu plângeri penale de abuz în serviciu.
Statul român nu vrea să încaseze bani de la multinaționale, ca să nu se pună rău cu statele dezvoltate din UE, în fața cărora îngenunchează de fiecare dată. Peste 50% din încasările la buget vin de la cei 3.700 de mari contribuabili, unde optimizările fiscale, care cresc pierderile și scad profiturile, ajung să diminueze drastic veniturile bugetare. Pentru acești 3.700 de mari contribuabili, există Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF, un departament strategic al instituției, care ar fi trebuit să beneficieze de salarizare corespunzătoare complexității muncii și riscurilor aferente și al cărui personal ar fi trebuit să fie cel mai numeros posibil, pentru ca statul să reușească să încaseze mai mulți bani. Evident că nimic din toate acestea nu se întâmplă. Direcția are doar 230 de inspectori fiscali care se ocupă efectiv de controale și nici nu există vreo intenție de a majora numărul de angajați. Sindicaliștii din Finanțe ne spun că cei mai buni inspectori de la DGAMC au fost luați, în marea lor majoritate, de multinaționale sau au emigrat în departamente mai lejere, unde oricum primeau aceeași bani puțini. ”În ultimii trei ani, la DGAMC, personalul din activitatea de inspecție și administrare s-a redus la jumătate (în prezent sunt sub 500 angajați, inclusiv cu cei din serviciile suport, din care mai puțin de 230 angajați desfășoară activitate de inspecție fiscală, administrează 3.700 mari contribuabili și realizează 47% din totalul veniturilor colectate de ANAF). Chiar și în cadrul centralei ANAF există structuri cu rol important în identificarea riscurilor fiscale, controlul marilor averi, gestionarea cazurilor speciale, care funcționează cu personal cu mult sub nivelul necesar. Această situație are loc ca urmare a nerecompensării corecte a muncii depuse, a complexitatii acesteia, a riscurilor suplimentare asumate și a inexistenței unor instrumente manageriale de stimulare a performanței”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC.
Armată de avocați și consultanți fiscali
Sindicaliștii din Finanțe ne spun că inspectorii fiscali care se duc în control la multinaționale au o misiune foarte grea și trebuie să fie bine pregătiți din punct de vedere psihologic, pentru că armata de avocați și de consultanți fiscali care se prezintă în fața lor este destul de intimidantă. Mai ales când printre acești avocați și consultanți fiscali ai multinaționalelor, inspectorii ANAF recunosc foști politicieni, persoane publice și nume sonore din România, cum este cazul fostului secretar de stat Gabriel Biriș. ”Avocații și consultanții fiscali vin cu tot felul de argumente și găsesc tot felul de chichițe, pe care inspectorii trebuie să le cunoască. Vorbim și de fluxuri tehnologice, pentru că pot fi sustrageri și prin rețete de fabricare, nu neapărat prin înregistrările pur contabile. Apoi, ca inspector, nu e ușor când te vezi față în față cu 10 inși, unii dintre ei cu apariții pe la televizor, iar alții au participat chiar la elaborarea unor acte normative pentru care se contrează în timpul controlului”, ne-a declarat Nicolae-Liviu Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC.
Persoanele incomode, scoase din echipele de control
Marile firme de consultanță asta fac, optimizare fiscală, care este la limita evaziunii fiscale, iar inspectorii de la Finanțe nu au aceeași pregătire, pentru că nimeni nu-i trimite la specializări, susțin sindicaliștii. ”Oamenii buni din ANAF sunt foarte vânați de multinaționale, care le oferă salarii cel puțin duble și multe alte facilități. Pe de altă parte, inspectorii sunt hărțuiți prin instanță, fiind dați în judecată pe persoană fizică. Astfel, multinaționalele controlate îi acuză de abuz în serviciu, de interpretare tendențioasă. ANAF nu-i sprijină cu asistență juridică pe inspectori și nu-i apără deloc, ci doar noi, de la sindicat, îi ajutăm. Chiar dacă nu câștigă în instanță, scopul acestor procese este de intimidare, de tragere de timp, de înlocuire a persoanelor incomode. Multinaționalele cer, de multe ori, scoaterea din echipa de control, iar dacă începe urmărirea penală a inspectorului, ANAF este obligat să-l scoată din echipă”, ne-a precizat președintele Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC, Nicolae-Liviu Toader.
Sursa: Național