Guvernul pregăteşte noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023

Guvernul pregăteşte noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023

Liderii Coaliției fac noi scenarii legate de taxele plătite de români. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, prezintă azi, la ora 13.00, liderilor coaliției de guvernare, noi simulări pe eliminarea unor facilități fiscale și creșteri de accize.

Printre măsurile avute în vedere se numără inclusiv scumpirea mâncării pentru animalele de companie, care nu va mai beneficia de facilități fiscale. Practic, va crește taxa pe valoarea adăugată la 19%, începând din aceasta toamnă. Aceeași măsură o are în vedere guvernul și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.

Surse din Coaliție susțin că PSD își dorește și taxarea suplimentară a luxului. Adică o taxa de 1% pe clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro, și în care să fie cuprinse și piscinele.

Taxă pentru companii

De asemenea, Executivul pregătește și o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile. Valoarea luată în discuție este de 15% pentru sumele scoase din țară.

De taxare nu scapă nici industria divertismentului. Ministerul de Finanțe analizează inclusiv creșterea TVA pentru plimbările de agrement.

Surse din coaliție susțin că, pentru anul viitor, este avută în vedere inclusiv introducerea taxei de 1% pentru companiile care au venituri de peste 100 de milioane de euro pe an. Această taxă a mai fost adusă în discuție dar acum se fac și simulări.

Săptămâna viitoare Guvernul vrea să adopte OUG cu modificările fiscale astfel încât să poată fi implementate treptat, începând cu luna septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *