Inteligența artificială înseamnă o lume artificială!

Inteligența artificială înseamnă o lume artificială!

Progresul inteligenței artificiale vine într-un moment deosebit de periculos: lumea – condusă de progresiștii corectitudinii politice –  își rupe scara de valori.

Inteligența artificială nu funcționează fără oameni și nu îi poate înlocui. Algoritmii și chatboții nu au judecată – doar execută. Sunt unelte pentru atrofierea efortului intelectual – realizează la comandă orice, de la eseuri și articole la versuri, dar cu un limbaj limitat. Un plan perfid, controlul minții.

Ideea este de a înlocui cât mai multe sarcini pe care oamenii nu mai vor să le asume, pur și simplu din comoditate sau pentru că nu-i mai duce capul. Se pregătește o spălare a creierelor la nivel global.

Criticul literar Nicolae Manolescu a observat un detaliu aparent banal: termenul englez intelligence  înseamnă informație, cum se vede din numele Agenției Centrale de Informații a SUA, CIA. Și citează din unul din articolele din Le Figaro Magazine: „IA nu e decât o mașină compusă din datele cu care a fost alimentată – ea fiind incapabilă de a gândi sau, încă și mai puțin, de a fi conștientă“.

Legătura dintre corectitudinea politică și IA este evidentă: prima interzice libertatea de exprimare, iar a doua folosește pentru asta algoritmi de limbaj până la un anumit nivel „corect”. Niciodată în istorie nu s-a realizat o asemenea potrivire perfectă între controlul societății și instrumentul dedicat pentru acest control.

Mașinăria IA suprimă gândirea și este ideală pentru manevrarea maselor. Mai grav, pașii pentru o lume artificală sunt vizibili deja: clonarea genetică, cipurile cerebrale artificiale, medicina artificială și tehnologiile 3D care sunt utilizate pentru fabricarea de alimente artificiale, cum ar fi produsele cultivate în laborator.

Companiile de înaltă tehnologie au bătut palma cu guvernele țărilor dezvoltate și realizează profituri colosale din noi și noi „inovații” care vor înlocui prezența umană în sectoare economice cruciale.

Dar nu numai piața muncii este amenințată, însăși baza educației și formării se va modifica pentru crearea unei societăți amorfe și lipsite de inițiativă, la cheremul mașinăriei IA.

Giganții Big Tech au împărțit lumea într-una reală și cea virtuală și augmentată –programată și simulată.  Relația cu tehnologia a depășit faza de dependență, începută de internet. Acum, inteligența artificială duce ștafeta mai departe.

Sursa: Național

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *