Proteste violente în Franţa: Manifestanţii au luat la ţintă restaurantul La Rotonde, frecventat de Emmanuel Macron

Proteste violente în Franţa: Manifestanţii au luat la ţintă restaurantul La Rotonde, frecventat de Emmanuel Macron

Este o nouă zi de proteste şi greve la nivel naţional în Franţa din cauza reformei controversate a pensiilor, iar primele incidente au izbucnit deja la Paris, în cursul după-amiezii, în special în jurul restaurantului La Rotonde, unde Emmanuel Macron a sărbătorit prima dintre victoriile sale prezidenţiale, relatează TF1 şi Le Figaro.

Pompierii au intervenit de urgenţă, după ce prelata restaurantului La Rotonde, aflat în arondismentul 14 al Parisului, a luat foc în timp ce protestatarii se confruntau cu forţele de ordine şi aruncau în jandarmi cu pietre, petarde, artificii şi vopsea.

Potrivit TF1, o fumigenă aruncată de un manifestant a aprins prelata roşie a celebrei braserii. De asemenea, o staţie de autobuz din apropiere de restaurant a fost vandalizată.

În timp ce reforma pensiilor, care creşte vârsta legală de pensionare la 64 de ani, a fost adoptată definitiv prin asumarea răspunderii guvernamentale, sindicatele continuă să se lupte cu guvernul şi încearcă să relanseze mişcarea protestatară, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron este în vizită în China.

Înainte de începerea manifestaţiei de la Paris, 181.000 de persoane mărşăluiseră pe străzile Franţei, faţă de 231.000 la 28 martie la aceeaşi oră şi 425.000 la 7 martie, când a fost o zi record de mobilizare sindicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *