Șeful ISCIR, acuzat de DNA că cerea 1.000 de euro lunar mită subalternilor pentru a-i menține în funcție

Șeful ISCIR, acuzat de DNA că cerea 1.000 de euro lunar mită subalternilor pentru a-i menține în funcție

Șeful Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Viorel Părpăneață, a fost pus de DNA sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzația de luare de mită. Procurorii Secției de combatere a corupției susțin că, în cadrul unei ședințe organizate la Sinaia, Părpăneață ar fi pretins de la fiecare dintre șefii inspecțiilor teritoriale din cadrul I.S.C.I.R. câte 1.000 de euro lunar pentru menținerea lor în funcție, altfel riscând demiterea. Ulterior, șeful ISCIR a primit de la unul din subordonații din teritoriu 5.000 de lei.

Potrivit procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, șpaga ar fi fost cerută pe 20 mai 2022, în cadrul unei ședințe de management organizată la un hotel din Sinaia. ”Inculpatul Viorel Părpăneață ar fi pretins de la fiecare dintre șefii inspecțiilor teritoriale din cadrul I.S.C.I.R. câte 1.000 de euro lunar pentru menținerea lor în funcție și ar fi lăsat totodată să se înțeleagă că, dacă inspectorii șefi nu sunt de acord cu această solicitare, vor fi demiși (revocați) și vor fi numiți alți inspectori șefi”, se arată în comunicatul DNA.

Pe 8 iunie, șeful ISCIR ar fi primit de la unul dintre inspectorii șefi din teritoriu suma de 5.000 de lei. În aceeași zi, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și plasarea lui Părpăneață sub control judiciar.

Cât timp este aplicată această măsură, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații:

– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu exercite funcția de inspector de stat șef al I.S.C.I.R., funcție în exercitarea căreia inculpatul a săvârșit fapta.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, au precizat anchetatorii anticorupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *