Fraudă de 3 milioane de euro anchetată de Parchetul European în Delta Dunării. 3 oameni de afaceri sunt suspectați

Fraudă de 3 milioane de euro anchetată de Parchetul European în Delta Dunării. 3 oameni de afaceri sunt suspectați

Procurorii Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi anchetează o fraudă de 3 milioane de euro în Delta Dunării.

3 oameni de afaceri sunt suspectați că au umflat prețurile unor utilaje și au luat diferența de bani. Procurorii îi cercetează sub control judiciar și au impus o cauțiune de 1,7 milioane de euro.


Procurorii europeni spun că frauda a fost făcută în programul operațional pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Suspecții au pus la cale o schemă cu 7 firme controlate direct sau prin interpuși, prin care au obținut ilegal milioane de euro.
Ancheta a scos la iveală că suspecții au mințit încă de la început iar scopul lor nu era să dezvolte Delta Dunării, întrucât banii i-au folosit în alte zone ale României.


Mai mult, procurorii notează că suspecții nu au organizat transparent procedurile de achiziții, iar banii pe care au promis că îi investesc din fonduri proprii nu corespundeau cu sumele din acte.


Cele 3 milioane de euro au fost obținute de suspecți printr-o schemă simplă. Una din firmele lor a importat în România o serie de utilaje pe care le-a vândut apoi la un preț mai mare, către o firmă controlată tot de ei, în Bulgaria. Apoi prin alte 4 firme au importat aceleași putilaje la un preț și mai mare.

Ca să justifice adaosul a 7-a firma vinde servicii asociate și încasează exact diferența de preț care a ajuns la suspecți.
Procurorii au descins la 15 adrese, sedii de firmă și locuințele suspecților în București, Gorj, Giurgiu și Delta Dunării.

Nu au spus deocamdată cine sunt persoanele vizate ci doar că sunt cercetate sub control judiciar pe cauțiune.
Reporterii emisiunii „Romanânia te iubesc” au investigat felul în care s-a cheltuit peste 1 miliard de euro de la Uniunea Europeană în Delta Dunării. Au găsit o bursă de pește cu 3 vapoare în paragină, un aeroport fără turiști și un oraș care varsă dejecții direct în Dunăre.


Jurnaliștii au aflat că aceste firme funcționau în Tulcea doar pe hârtie. Din peste 300 de proiecte, 228 s-au dus în afara oraşului. Doar în acest caz valoarea fondurilor primite se ridică la aproape 100 de milioane de euro.

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *