Loturi de pepene verde din Turcia retrase de pe piața românească

Loturi de pepene verde din Turcia retrase de pe piața românească

La nivel global, pepenele roșu are una dintre cele mai puține cantități de pesticide în comparație cu alte fructe. De asemenea, conțin un beneficiu surprinzător pentru sănătate. Consumul de pepene verde poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare. Din păcate, ANSVSA a anunțat, încă din data de 30 aprilie, că a descoperit mai multe loturi de pepene importat din Turcia ca fiind infectat cu pesticide. Instituția a impus retragerea de pe piață a cel puțin trei loturi.

Multe lanțuri de magazine au fost nevoite să retragă loituri întregi de produse. În același timp, organismele de control au declanșat semnale de alarmă cu privire la riscurile grave pentru sănătate.

Conform diferitelor rapoarte și a unui studiu efectuat în Turcia, 620 de pesticide au fost găsite și analizate în 90 de tipuri diferite de roșii, ardei și castraveți.

În total, s-a constatat că 15,6 % dintre legume conțineau substanțe interzise. Alte 56 de pesticide diferite au fost detectate în legumele examinate în august 2019.

Un procent de 77% dintre produse îndeplineau cel puțin unul dintre criteriile de toxicitate din lista neagră a UE privind pesticidele din 2016. Lista clasifică toate pesticidele în funcție de riscul pe care îl prezintă pentru sănătatea umană.

Loturi de pepene verde din Turcia retrase de pe piața românească

Un nou semnal de alarmă a fost tras de echipele de control ANSVSA, referitor la produsele de import din Turcia. Ultimele controale au descoperit cel puțin trei loturi de pepene verde infectate cu pesticide ilegale. Toate loturile, conform comunicatelor emise de ANSVSA, sunt importante din Turcia.

În aceste trei cazuri, motivul rechemării a fost depășirea valorilor admise de reziduuri de pesticide, fiind vorba de două substanțe, Bromopropilat si Imidacloprid. Produsele au fost importate de către SC MICROFRUITS SRL, și au fost repartizate către Metro și Carrefour.

„Vă informăm că am fost notificaţi de către furnizrul SC MICROFRUITS SRL să iniţiem retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolului menţionat mai jos.
Motivul rechemării: Depăşire valori admise de reziduuri pesticide‐Bromopropilat şi Imidacloprid.

În cazul în care aţi cumpărat produsul menţionat mai sus, vă rugăm să nu‐l consumaţi. Returnaţi-l în Magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 13.05.2022, urmând să primiţi contravaloarea lui.

Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 18.04.2022-19.04.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi la punctul nostru de lucru din Afumaţi, Sos, Linia de Centură Dreaptă, Nr. 92, Complex Şu Market, Stand B8 judeţ Ilfov, respectiv Str. Sos. Gării nr. 16, Brăneşti, Jud. Ilfov

Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 18.04.2022-20.04.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinele Carrefour până pe 13.05.2022, urmând să fie restituită contravaloarea în baza bonului fiscal.”, anunță ANSVSA în comunicatele emise în perioada 30.04.-02.05.2022.

Sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *