Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR propune ca statul român să dea lunar 15 milioane de euro către supraviețuitorii holocaustului

Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR propune ca statul român să dea lunar 15 milioane de euro către supraviețuitorii holocaustului

Coaliția PSD-PNL propune ca statul român să dea lunar 15 milioane de euro către supraviețuitorii holocaustului din Israel.

Supravițuitorii români ai Holocaustului vor primi despăgubiri în valoare de până la 2.500 de șekeli (745 de dolari) pe lună pentru tot restul vieții, în urma unui acord între guvernele israelian și român, care urmează să fie semnat în următoarele zile.

Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 15.000 de persoane vor beneficia de aceste despăgubiri, scrie GazetadeCluj.RO .

Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului estimează că aproximativ 15.000 de supraviețuitori români vor fi eligibili pentru a primi alocația, care se estimează că va varia între 1.500 de șekeli (450 de dolari) și 2.500 de șekeli, în funcție de timpul petrecut de supraviețuitor în România între 1940 și 1945.

Acești supraviețuitori, care sunt sau au fost cetățeni români, vor fi acum eligibili pentru plăți de la guvernul român, pe lângă plățile pe care le primesc din Israel și alte țări, precum Germania. Acordul se va aplica și celor peste 1.200 de supraviețuitori din București care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care până acum erau eligibili doar pentru o bursă anuală.

Acordul nu include supraviețuitorii Ghetoului de la București , deoarece acesta a fost recunoscut în noiembrie anul trecut ca „ghetou deschis” de către Germania, făcând acești supraviețuitori dreptul la beneficii și plăți retroactive din partea guvernului german. Desemnarea germană a Bucureștiului a făcut ca supraviețuitorii de acolo să fie eligibili pentru o bursă lunară de 600 de euro, mai scrie cotidianul israelian, scrie 4media.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *