O angajată a Serviciului Zonal Suport Operativ Timiş, structură din cadrul Direcţiei Generale de Protecţie Internă – DGPI (serviciul secret al MAI), a fost condamnată definitiv, la începutul lunii aprilie 2022, de Curtea Militară de Apel Bucureşti, la o amendă penală de 3.600 de lei pentru dezertare.
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, femeia-subofiţer a fost angajată la Serviciul Zonal Suport Operativ Timiş în feburarie 2017, după ce a lucrat anterior la Serviciul Judeţean Arad. Până în luna august a anului 2017, angajata nu a creat probleme dând dovadă de „profesionalism, iniţiativă şi implicare”.
De la sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie 2017, subofiţerul „a început să înregistreze restanţe la procesarea datelor şi informaţiilor rezultate în urma activităţii de ascultare şi redare pe care trebuia să o realizeze, precum şi la raportarea unor indicatori specifici activităţii derulate”.
Potrivit rechizitoriului, în momentul în care a fost întrebată de ce nu mai dă randament, femeia a pus rezultatele sale pe seama „volumului prea mare de activitate şi deficienţelor existente în organizarea sistemului din care făcea parte”.
Pe fondul neînţelegerilor cu superiorii săi, cărora le-a reclamat că „situaţia este foarte complexă şi nu poate fi sintetizată aşa cum îşi doresc anumiţi şefi”, despre care nu îşi explică „cum au ajuns în acele poziţii”, în data de 21 noiembrie 2017, în urma unei discuţii contradictorii cu şeful structurii din care făcea parte, subofiţerul şi-a luat poşeta şi a plecat acasă.
„În perioada septembrie – noiembrie 2017, inculpata a înregistrat întârzieri repetate la programul de lucru, în cele mai multe cazuri nu răspundea la apelurile telefonice, iar când o făcea, manifesta irascibilitate acuzând că este urmărită, că există o conspiraţie a colegilor împotriva sa, totul culminând cu absenţa nejustificată de la locul de muncă din data de 22.11.2017 până în prezent”, au fost acuzaţiile formulate împotriva subofiţerului de DGPI.
Pentru ca femeia să nu fie pusă sub acuzare pentru dezertare, structura în care lucrează fiind una militară, şefii ei au încercat să o convingă să demisioneze. Subofiţerul şi-a sfidat, însă, superiorii, iar cu ocazia anchetei a declarat că a constatat grave încălcări ale legii şi deficienţe pe care le-a raportat/sesizat ierarhic, însă în lipsa unor reacţii instituţionale pe care le aştepta, ca ultimă formă de protest, a decis în mod conştient să comită o infracţiune gravă, dezertarea, prin refuzul voluntar de a se prezenta, începând cu data de 22.11.2017 în unitatea militară de care aparţine şi în care îşi desfăşura atribuţiile de serviciu.
Potrivit datelor din dosarul de dezertare în care a fost judecată, angajata DGPI le-a reclamat superiorilor nereguli referitoare la conducerea Şcolii de Subofiţeri de Poliţie de Frontieră Oradea pe care a absolvit-o, privind abuzurile săvârşite de directorul şcolii şi de dirigintele clasei, a existentei unor probleme grave în structuri ce aparţin Ministerului de Interne, a comportamentului şefului său nemijlocit de la momentul respectiv, a lipsei mijloacelor materiale şi logistice în vederea desfăşurării activiţătii curente în subunitate.
Totodată, femeia s-a declarat nemulţumită de conduita colegilor din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Arad, fostul loc de muncă, precum şi la cea a ofiţerului psiholog al unităţii, care a avut contact cu ea în urma solicitării şefului ierarhic din acea vreme, pe care l-a acuzat că a emis aprecieri nefondate privind starea sa de sănătate.
Din dosarul în care femeia a fost trimisă în judecată reiese că atunci când i s-au cerut detalii despre neregulile invocate „a refuzat constant oferirea unor detalii sau amănunte în legătură cu susţinerile sale sub pretextul încălcării unor norme de securitate a informaţiilor clasificate”.
În final, Tribunalul Militar Timişoara şi Curtea Militară de Apel Bucureşti au condamnat-o pe angajata DGPI la o amendă penală de 3.600 de lei şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pentru o perioadă de doi ani.
„Instanţa va reţine că fapta săvârşită are o anumită gravitate şi a creat o stare de pericol pentru ordinea şi disciplina militară şi chiar şi o perturbare a activităţii unităţii din care face parte inculpata, lipsa antecedentelor penale, conduita inculpatei, care nu a fost totdeauna una cooperantă, dar şi nivelul de educaţie al inculpatei, aceasta absolvind studii postuniversitare”, se arată în sentinţa Tribunalului Militar Timişoara, menţinută de Curtea Militară de Apel Bucureşti.
Judecătorii au mai arătat că „trimiterea în judecată a inculpatei şi pronunţarea acestei hotărâri o va face în cele din urmă pe inculpată să realizeze că prin decizia de nu se prezenta nejustificat la unitate a încălcat legea penală, iar prevenţia specială şi generală va putea fi realizată şi fără aplicarea unei pedepse cu închisoarea, urmând a opta pentru o pedeapsă cu amenda penală”.
Sursa: 7media.ro