Șeful Hidroelectrica, soluție pentru ieftinirea energiei: Furnizorii să fie obligați să cumpere 40% din consumul clienților din piețele la termen, așa cum producătorii sunt obligați să vândă

Șeful Hidroelectrica, soluție pentru ieftinirea energiei: Furnizorii să fie obligați să cumpere 40% din consumul clienților din piețele la termen, așa cum producătorii sunt obligați să vândă

Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica, a spus din nou că prețurile mari la consumatorii finali sunt generate și de comportamentul furnizorilor mari, care nu cumpără din timp energia ieftină scoasă la vânzare de producători, la prețuri mici. Pentru ca facturile să scadă, furnizorii ar trebui obligați să cumpere o parte din consumul clienților lor din piețele la termen, înainte, ca să nu ajungă la prețurile mari de la traderi sau din piața spot,scrie economica.net.

Badea a acuzat din nou comportamentul furnizorilor mari, care ajung să cumpere energia scump, din piața spot (PZU – piața pentru ziua următoare) și de aceea facturile plătite de consumatorii finali sunt atât de mari.

“Hidroelectrica a avut un preț mediu de vânzare de anul trecut, pe toate piețele, de aproximativ 333 de lei/MWh. Nu 1.000, nu 1.500 de lei, ci 333 de lei/MWh, iar la populație ajunge la 1.000, 1.500 de lei, ca să nu mai spun de consumatorii non-casnici, unde s-a ajuns la niște prețuri extrem de mari. Pe această abordare, care nu este de azi-de ieri, am constatat că există o expunere foarte mare pe PZU, care s-a dus fix în factura consumatorilor”, a continuat șeful producătorului de energie.

În acest context, soluția avansată de Badea ar fi o reglementare “în oglindă” a furnizorilor identică cu cea la care sunt supuși producătorii. Adică să fie obligați să cumpere o parte din energia clienților din piețele la termen.

“Reglementările pot fi foarte simple! Așa cum s-a modificat de curând legea 123 (legea energiei -n.red.), obligând producătorii să vândă minimum 40% din energia electrică pe piețele la termen, care nu înseamnă PZU – în care nu ar trebui să se expună nimeni decât într-un grad foarte mic pentru că acolo este volatilitatea – ar trebui să se introducă această obligație și la marii furnizori. Pentru că realitățile de astăzi arată că marii furnizori nu și-au cumpărat energia din timp. Noi o scoatem la vânzare, am vândut-o într-o mare parte și pe anul acesta, dar ea nu este cumpărată de marii furnizori, este într-o zonă de trading. Iar acolo sigur că…odată ce ai luat-o ieftin, este normal să te duci să o vinzi scump, dacă cererea este foarte mare”, a spus Bogdan Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *