Arșinel era director deși lua pensie de handicap de gradul 2, care presupune „pierderea totală a capacității de muncă”!

Arșinel era director deși lua pensie de handicap de gradul 2, care presupune „pierderea totală a capacității de muncă”!

Scrisoare deschisă către multi-bugetarul Alexandru Arșinel

Maestre Arșinel, m-am uitat pe declarația dvs. de avere din 2019, cu venituri obținute în 2018, și am constatat următoarele: ați obținut 90.733 de lei pe an, ca salariat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, din postura de manager. Ați mai încasat 86.229 de lei pe an de la aceeași instituție de cultură, în calitate de actor, pe baza drepturilor de proprietate intelectuală.

În același interval de timp, ați mai luat și două pensii: una de la revoluționari, conform legii 341/2004 – 33.720 de lei pe an; alta pentru întreaga carieră de actor, în urma Contribuției de asigurări sociale (CAS), în cuantum de 58.116 de lei pe an. În plus, v-ați mai ales cu o indemnizație de merit de la Ministerul Culturii: 51.600 de lei pe an.

În concluzie, în 2018 ați cumulat salariul cu două pensii, plus frepturile de autor și o indemnizație de merit. Toți banii v-au venit numai de la bugetul de stat. Era normal să fiți concomitent director adjunct/artistic, actor, dublu pensionar și „gradat” merituos? Adică, tot dvs. să fiți șeful, subalternul lui și pensionar favorizat de acesta?

Am studiat și declarația dvs. de avere din 2020, cu venituri obținute în 2019: indemnizația de merit a crescut de la 51.600 de lei la 74.772 de lei pe an, iar pensia pe baza contributivității – de la 58.116 de lei la 73.512 de lei pe an.

Lipsește însă ceva! Nu v-ați mai trecut salariul pe care l-ați primit de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, nici veniturile din activități independente, deși figurați acolo ca salariat (director adjunct/artistic), respectiv ca actor (drepturi de proprietate intelectuală). N-ați trasat nici măcar acea linie oblică peste chenare, n-ați scris nicio propoziție de genul „N-am obținut un venit”. Asta ar fi însemnat că ați realizat o muncă benevolă. Ceea ce, pare-se, nu-i adevărat.

Atunci, vă întreb, de ce ați mai scandalizat opinia publică, în condițiile în care ați beneficiat de atâtea favoruri? Și la senectute (aproape 83 de ani) continuați să țineți cu dinții de scaunul de director? Voiați să fie al dvs. pe viață? Să fiți șef așa cum e Putin în Rusia? E ridicol, penibil, revoltător, imoral sau cum vreți s-o luați. Era logic ca primarul Capitalei, Nicușor Dan, să nu vă mai prelungească acel contract pentru a rămâne director adjunct până la mumificare!

Într-o emisiune la Antena Stars ați declarat: „Există o indemnizaţie de merit dată de Ministerul Culturii la profesori, actori, arhitecţi. Am obţinut locul 1 într-un top al celor mai buni artişti. Toate sumele sunt justificate oficial, consider că le merit. Am 82 de ani şi am obţinut o indemnizaţie de merit şi o pensie după 70 de ani de muncă. Dacă mă justific înseamnă că mă simt vinovat”.

Nu e vorba că n-ați merita o asemenea indemnizație (legea nr. 118 din 15 martie 2002) sau pensia după o viață de muncă în teatru. E altceva la mjloc: dvs. ați fost până nu demult și salariat al instituției de cultură. Nu v-au ajuns banii din cele două pensii și indemnizația de merit primite în 2020? 182.000 de lei pe an (15.166 de lei pe lună). Nici nu mai pun la socoteală salariul dvs. de manager și de director adjunct.

Practic, în 2020 ați încasat mai mulți bani decât președintele României, Klaus Iohannis, care a luat 179.735 de lei pe an. Să îndrăzniți să vă mai plângeți la bătrânețe că primarul Nicușor Dan nu v-a prelungit contractul de salariat (director artistic), deși sunteți dublu pensionar și cu indemnizație de merit, e curată nesimțire din partea dvs., maestre Arșinel!

Bonus: mai aveți și pensie de handicap de gradul 2, în valoare de 10.800 de lei pe an. Dumnezeu să vă dea sănătate! Mai ales că ați suferit în trecut o operație pe cord și un transplant de rinichi. Cum ați putea totuși să mai conduceți Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” cu atâtea boli și la o vârstă atât de înaintată?!

Ia uitați ce scrie pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) în legătură cu pensia de invaliditate:

„În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:

  • De gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;
  • De gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire;
  • De gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.”

Astfel, repet a doua oară, cum mai puteați conduce Teatrul de Revistă și să mai și jucați pe scenă ca actor, dacă gradul 2 de invaliditate e caracterizat – conform Casei Naționale de Pensii Publice – prin pierderea totală a capacității de muncă? Iar dvs. așa v-ați trecut în declarațiile de avere din 2019 și 2020: cu handicap de grad 2!

În fine, se vede că n-ați citit „Caracterele” lui Jean de La Bruyere. Sau, poate greșesc, le-ați frunzărit, dar n-ați înțeles nimic din ele. Marele moralist francez îi denunța pe toți orgolioșii, lingușitorii și palavragiii societății secolului al XVII-lea. Vă încadrați și dvs. în acele tipologii, maestre Arșinel!

Sunteți orgolios: nu acceptați să fiți înlocuit din vreo funcție nici la 82 de ani și 8 luni.

Sunteți lingușitor: v-ați dus fuga la Antena 3, postul infractorului Dan Voiculescu, să vă plângeți că v-a luat Nicușor Dan „jucăria” numită funcție pe bani publici.

Sunteți palavragiu: ați vorbit pentru interesul propriu, nicidecum pentru cel al românilor de pe urma cărora v-ați însușit atâta bănet.

Tot în declarațiile de avere, la capitolul „Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro”, ați scris cu majuscule: „Am împrumutat pe fiul meu Arșinel Bogdan”. Și e trecută suma de 100.000 de euro.

Asta-i exprimare de fost manager și director artistic de teatru, de actor renumit, de beneficiar al indemnizației de merit din partea Ministerului Culturii? Poate ați vrut să spuneți: „I-am dat împrumut fiului meu Arșinel Bogdan”. Varianta „Am împrumutat pe fiul meu Arșinel Bogdan”, pe lângă faptul că e un dezacord grosolan, un agramatism evident, sună ca și cum l-ați fi împrumutat cuiva pe fiul dvs. pentru o anumită sumă de bani! Rușinos. Penibil. Grotesc.

Maestre Arșinel, prin toate funcțiile acumulate, ne-ați arătat un lucru: nu v-ați desprins de păcatele trecutului nici la peste 30 de ani de la căderea regimului totalitar comunist, când, în paralel cu actoria, v-ați jucat și rolul de deputat în Consiliul Popular al Sectorului 4 din București: acela de a supraveghea îndeaproape colectarea de cârpe, ziare și fier vechi.

Sursa:ziaristii.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *