Premiul Nobel 2016: savantul Yoshinori Ohsumi a dovedit că postul este benefic pentru organism

Premiul Nobel 2016: savantul Yoshinori Ohsumi a dovedit că postul este benefic pentru organism

Yoshinori Ohsumi a câştigat Premiul Nobel în domeniul medicinii pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”. Savantul nipon a dovedit ştiinţific  că postul este benefic pentru organism. 

Descoperirile savantului au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele îşi reciclează propriul conţinut şi au deschis calea pentru înţelegerea importanţei fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame şi până la răspunsul organismului în cazul unor infecţii.

Autofagia celulara reprezintă un proces care are loc la nivelul celulelor, când ele îşi poate distruge propriile elemente constitutive izolandu-le în membrane şi formând un fel de vezicule ca nişte saci ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, pentru descompunere si reciclare.

Autofagia are loc mai intens atunci când organismul este în stare de stres. De exemplu, este înfometat. În acest caz, celulele produc energie pe baza resurselor interne, chiar şi din gunoiul acumulat. Inclusiv din bacteriile patogene.

Descoperirea laureatului ne dovedeste ca infometarea organismului si postirea sunt de un real folos, organismul intr-adevar se curata datorita activarii enzimelor de detoxifiere. Aceasta asigura mentinerea cat mai indelungata a organismului in putere si in forma tanara, prin eliminarea toxinelor si reziduurilor cumulate zilnic in corpul fiecaruia dintre noi.

Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *