Un bărbat din Brăila a făcut infarct când a văzut factura la gaze.2.000 de lei de plata într-o luna, la un apartament de 2 camere

Un bărbat din Brăila a făcut infarct când a văzut factura la gaze.2.000 de lei de plata într-o luna, la un apartament de 2 camere

Brailenii care sunt abonati ai ENGIE au primit facturile aferente lunii decembrie iar sumele ce trebuie achitate sunt de pana la zece ori mai mari decat pana acum. Lovitura primita de brailenii este cu atat mai dura cu cat consumatorii stiau ca preturile au fost plafonate de catre Guvern si ca nu ar fi trebuit sa achite aceste sume exorbitante. Totusi, desteptii din energie au ignorat hotararea Guvernului punand totul pe seama faptului ca programele de facturare nu sunt inca actualizate cu noile norme.

Cum e posibil ca brailenii sa primeasca facturi de 900, 1.400 sau chiar peste 2.000 de lei? Care este pretul real al gazului?

Brăileanul și-a strigat nemulțumirea printr-un mesaj adresat site-ului local infobraila.ro.

Va scriu in legatura cu facturile de gaz primita ieri. Este de speriat, in sensul ca, pentru un consum aproape dublu fata de luna noiembrie, s-a emis acum o factura de 10 ori mai mare. Va dau exemplul meu, pentru un consum de 91 metri cubi luna trecuta s-au platit 283 de lei, iar acum, la 190 de metri cub trebuie sa platesc 2.000 de lei. Cum sa platesc eu aceasta suma, sa fac rata la banca? Dar lunile viitoare? Ce ne asteapta? Sotia mea a chemat Salvarea, ca mi s-a facut rau cand vazut. Noi murim de foame in casa si astia isi bat joc de noi! Medicii mi-au zis ca am facut infarct de suparare. Noroc ca m-au dus la spital si mi-au dat ceva care a dizolvat, nu stiu eu exact, dar mi-au zis sa ma feresc de suparari. Cum sa ma feresc de nenoricirea care se abate peste noi in fiecare zi?!”

Furnizorii au gresit pentru ca au emis facturi la energie electrica si gaz fara compensare sau fara plafonare, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a cerut furnizorilor sa trimita facturi corecte catre consumatori.

Furnizorii au gresit. Au gresit pentru ca au emis facturi catre oameni fara compensare, fara plafonare. Un mare furnizor, nu-i dau numele, pana astazi a dat drumul la facturi fara sa aplice legea. Abia astazi, probabil in urma controlului declansat de catre Autoritatea de Protectia Consumatorului solicitat de mine saptamana trecuta pentru a verifica la absolut toti furnizorii de energie electrica si gaze naturale daca aplica legea, abia in urma acestui control, care a pornit si avanseaza, au inceput sa emita facturi”,a spus ministrul Energiei.

Târziu, însă! Explicatia ministrului vine dupa ce sute de brăileni au fost la un pas de infarct.

Legea privind plafonarea preturilor la energie si gaze, precum si schema de compensare se aplica de la 1 noiembrie, fiind publicata in Monitorul Oficial din 29 octombrie. De aceasta plafonare beneficiaza pe langa consumatorii casnici, si spitalele, scolile, gradinitele, cabinetele medicilor de familie, organizatiile neguvernamentale, bisericile si intreprinderile mici si mijlocii.

Incepand cu factura la gaz pe luna decembrie se va aplica pretul plafonat prin lege de 0,37 lei/ KW si se vor face compensari pentru sumele platite in plus la achitarea facturii pe luna noiembrie, in sensul ca va fi scazuta din factura pe decembrie diferenta achitata in plus in noiembrie prin aplicarea pretului de 0,72 in loc de 0,37 lei/KW;

Conform prevederilor Legii nr. 259/2021, pretul gazelor naturale plafonat la 0,37 lei/KW va fi aplicat pana la sfarsitul luni martie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *