284 de tipuri de MĂȘTI, raportate ca neconforme, dintre care 61,26% sunt FFP2!

284 de tipuri de MĂȘTI, raportate ca neconforme, dintre care 61,26% sunt FFP2!

De sâmbătă, 8 ianuarie, purtarea măști redevine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise din România.

Dar, cât de eficiente și sigure sunt acestea?! Întrebarea vine după o atenționare InfoCons, care a anunțat astăzi că sunt 284 de tipuri de măşti neconforme, dintre care 61,26%, respectiv 174, sunt măşti FFP2.

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măştilor de protecţie neconforme.

Conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măşti neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Din punct de vedere al ţărilor care au emis alertele situaţia este următoarea: 25% au fost emise de Belgia, 18,66 % au fost emise de Germania, 9,85 % au fost emise de România.closevolume_off

Din punctul de vedere al ţării de provenienţă a măştilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situaţii este următoarea: 84,50% Republica Populară Chineză, 6,33% necunoscută, 4,22 % Turcia.

Din punct de vedere al contrafacerii măştilor: 59,50% nu este cunoscut faptul dacă sunt nu nu contrafăcute; 39,08 % sunt contrafăcute; 1,40% nu sunt contrafăcute.

Mastile de tip  FFP2

Mastile de tip filtre de particule, asa cum sunt descrise de catre standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3.

Capacitatea de filtrare a acestora se determina pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de

  • 80% (pentru FFP1);
  • 94% (pentru FFP2) ;
  • 99% (pentru FFP3).

De regula, mastile de tip FFP2 gi FFP3 sunt prevazute cu valve de expiratie.

Prezenta acestor valve asigurand doar protectia celui care poarta masca fata de aerosolii din atmosfera, insa aerul expirat (potential contaminat) nu este filtrat inainte de a fi eliberat in atmosfera.

Marcarea acestor masti se face pe cea mai mica unitate de ambalare sau direct pe masca.

Principalele informatii ce trebuie sa se regaseasca sunt:

– numele, marca comerciala sau orice alt mijloc de identificare a producatorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizeaza clasa corespunzatoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmata de un spatiu liber si apoi:

– ,,NR’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este limitata la utilizare intr-un singur schimb;

Exemplu: FFP3 NR;

– ,,R’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este reutilizabila;

Exemplu: FFP2 R.

Sursa: Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie

Lista mastilor de tipul KN95 – FPP2 care fac obiectul alertelor poate fi vizualizata AICI

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenţi de unde, ce şi cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenţi la informaţiile de pe etichetă, uneori produsele achiziţionate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiţi informaţiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstraţi bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneţi o reclamaţie”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *