Bill Gates solicită guvernelor să realizeze „simulări cu virusuri” pentru a fi pregătite de viitoare atacuri bioteroriste sau pandemii

Bill Gates solicită guvernelor să realizeze „simulări cu virusuri” pentru a fi pregătite de viitoare atacuri bioteroriste sau pandemii

Fondatorul Microsoft a avertizat asupra posibilelor atacuri bioteroriste care vor fi organizate în viitor și a îndemnat liderii mondiali să folosească „simulări cu virusuri” pentru a se pregăti. Bill Gates spune că guvernele trebuie să se pregătească pentru viitoarele pandemii și atacuri teroriste prin „jocuri” care să implice virusul variolei, fiind necesare investiții de miliarde în cercetare și dezvoltare.

În timpul unui interviu cu președintele Comitetului de Sănătate din Marea Britanie, Jeremy Hunt, Bill Gates a sugerat că „simulările cu germeni” (Germ games) ar putea fi folosite pentru a exersa reacția la evenimente de acest fel.

El solicită formarea unui nou grup operativ pentru pandemii, sub tutela Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Va costa, probabil, aproximativ un miliard de dolari pe an pentru a constitui un grup operativ la nivelul OMS, care realizează supravegherea și implementează ceea ce eu numesc „simulări cu virusuri” pentru antrenament”, spus el.

Scenarii pentru viitor

„Ce se întâmplă dacă un bioterorist ar răspândi variola în 10 aeroporturi? Știi cum ar răspunde lumea la asta? Există epidemii cauzate în mod natural și epidemii cauzate de bioterorism, care ar putea fi chiar mult mai rele decât ceea ce am experimentat astăzi și totuși, progresele științei medicale ar trebui să ne ofere instrumente pe care le-am putea utiliza mult mai bine”.

Țări ca SUA și Marea Britanie vor trebui să cheltuiască „zeci de miliarde” pentru cercetare și dezvoltare, pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie, subliniază el.

„Sper că peste cinci ani voi putea scrie o carte numită Suntem pregătiți pentru următoarea pandemie, dar va fi nevoie de zeci de miliarde investite în cercetare și dezvoltare – SUA și Marea Britanie vor face parte din asta”, spune Gates.

„Este bine că o mare parte din cercetarea și dezvoltarea pe care trebuie să o facem pentru a fi pregătiți de următoarea pandemie reprezintă lucruri ca dezvoltarea de vaccinuri ieftine, fabrici mai mari, eradicarea gripei, să facem vaccinuri care se administrează printr-un mic plasture care se pune pe braț – lucruri care vor fi incredibil de benefice chiar și în anii în care nu avem pandemii”, spune Gates.

SURSA ARTICOLULUI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *