Testele COVID-19 pot cauza scurgeri de lichid cerebral daca sunt introduse la un unghi incorect în cavitatea nazofaringiană

Testele COVID-19 pot cauza scurgeri de lichid cerebral daca sunt introduse la un unghi incorect în cavitatea nazofaringiană

Potrivit unui nou raport, curgerea persistentă a nasului unui bărbat în urma efectuării unui test COVID-19,  nu a fost cauzată de alergii, așa cum bănuia acesta, ci mai degrabă de o scurgere de lichid cefalorahidian din creierul său, potrivit Livescience.


Bărbatul, care locuiește în Republica Cehă, a primit un test de tamponare nazală COVID-19 în martie 2020, după ce a avut contact cu o persoană infectată cu COVID-19, potrivit raportului, publicat joi (9 septembrie) în revista JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Testul bărbatului a fost negativ, dar după aceea a avut un nas care curgea doar din nara dreaptă. Acest simptom, despre care pacientul a crezut în mod eronat că se datorează alergiilor, a durat luni de zile până când a mers la medic în decembrie 2020.


O tomografie computerizată a craniului său a arătat că bărbatul avea o leziune la placa cribriformă, un os spongios care separă nasul și creierul. El a fost diagnosticat cu o scurgere de lichid cefalorahidian (LCR), o afecțiune rară, dar gravă, în care lichidul transparent care înconjoară creierul și măduva spinării se scurge printr-un defect din craniu și iese prin nas, potrivit Universității Johns Hopkins. În mod obișnuit, scurgerea are loc doar dintr-o singură parte a nasului, potrivit Cleveland Clinic.

Scurgerile de LCR sunt periculoase, deoarece pot crește riscul de meningită, care este o infecție a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Cu toate acestea, pacienții pot avea o scurgere de LCR timp de ani de zile înainte de a dezvolta probleme grave, a relatat anterior Live Science. 

Scurgerile de LCR pot avea o serie de cauze, inclusiv traumatisme craniene sau intervenții chirurgicale la nivelul creierului sau al sinusurilor. În acest caz, scurgerea de LCR a bărbatului a fost probabil o complicație extrem de rară cauzată de testul COVID-19 din martie 2020.

Bărbatul primise un test COVID-19 nazofaringian, în cadrul căruia un furnizor de asistență medicală prelevează o probă din adâncul nasului, unde cavitatea nazală se întâlnește cu partea superioară a gâtului, potrivit Food and Drug Administration. Se știe că astfel de teste sunt incomode și au fost denumite „răzuitoare de creier”. Cu toate acestea, deși aceste teste pot avea o senzație ciudată și pot avea ca rezultat simptome precum ochii înlăcrimați, ele nu ar trebui să fie dureroase, potrivit Departamentului de Sănătate din Virginia.


Mai mult, deși testul nazofaringian a fost principala metodă de testare folosită la începutul pandemiei, astfel de teste au devenit mai puțin frecvente în urma dezvoltării altor teste care pot detecta COVID-19 folosind probe recoltate din partea din față a nasului, potrivit The Conversation.

Două cazuri raportate anterior de scurgeri de LCR legate de testele COVID-19 au fost la persoane care aveau defecte existente la nivelul bazei craniului, ceea ce a crescut riscul de apariție a acestei complicații, se arată în raport. Într-unul dintre aceste cazuri, descris în ediția din aprilie 2021 a Journal of Clinical Neuroscience, autorii cred că tamponul nazal a fost, de asemenea, „introdus la un unghi incorect”. 


Noul raport pare să fie primul caz de scurgere de LCR în urma testării COVID-19 în care pacientul nu avea un defect cranian preexistent. O tomografie computerizată efectuată asupra bărbatului în 2011 nu a arătat niciun defect, se arată în raportul JAMA.

Bărbatul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a închide leziunea plăcii cribriforme, împreună cu o prescripție de antibiotice pentru a preveni infecția. Bărbatul s-a recuperat bine, fără complicații în urma operației, dar la o consultație de control, trei săptămâni mai târziu, a raportat că nu mai putea mirosi pe nara dreaptă, se arată în raport, informează ActiveNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *