„Probabilitate de 99%” ca decesul pacientului de 54 de ani de la Spitalul Pantelimon să fi survenit după scăderea dozei de noradrenalină, spun reprezentanții medicilor legiști

„Probabilitate de 99%” ca decesul pacientului de 54 de ani de la Spitalul Pantelimon să fi survenit după scăderea dozei de noradrenalină, spun reprezentanții medicilor legiști

Medicii legiști au ieșit public vineri, 16 august, pentru a face o serie de precizări despre expertiza medico-legală, acuzând propagarea unor informații false.

Consiliul Superior de Medicină Legală spune că medicii au identificat trei deficiențe majore în acordarea îngrijirilor medicale unui pacient de 54 de ani, care a murit la Spitalul Sfântul Pentelimon din Capitală, iar scăderea dozei de noradrenalină este în mod aproape cert cauza decesului. Biroul Executiv al forului medicilor legiști subliniază că specialiștii au expertiza de a evalua actul medical.

„Reamintim în primul rând faptul că, la efectuarea expertizei, medicul legist a avut la dispoziţie întreg dosarul cauzei (procese verbale de cercetare la faţa locului, declaraţii martori, acte medicale, date extrase din injectomate etc.). (…) S-a ajuns la concluzia că expertiza medico-legală nu este suficientă sau este eronată, datorită faptului că medicii legişti nu ştiu cum se tratează pacienţii într-o secţie ATI sau că nu au competenţe de a face acest lucru. Este adevărat că medicii legişti nu tratează pacienţi în ATI şi nici în alte specialităţi medicale, dar ei au competenţa legală şi capacitatea ştiinţifică de a evalua corectitudinea actului medical fie singuri, fie în colaborare cu specialişti din alte domenii medicale”, se arată într-un comunicat citat de News.ro.

Reprezentanții medicilor legiști mai transmit că aproximativ jumătate dintre autopsii sunt efectuate pe pacienți care au fost internate la terapie intensive, ceea ce înseamnă că experții trebuie să cunoască și procedurile specifice aplicate la ATI.

„În acest caz, dacă ne raportăm strict la oprirea suportului vasopresor, au existat trei deficite semnificative în acordarea îngrijirilor medicale (expertiza nu s-a referit la alte deficite potenţiale în acordarea îngrijirilor medicale care au fost sesizate chiar de unii colegi din ATI sau din alte specialităţi medicale în presă sau social media – precum necesitatea suplimentării suportului vasopresor cu alte substanţe). Cele trei deficite au fost: scăderea brutală (nu în trepte) a dozei de noradrenalină, scăderea dozei de noradrenalină având în vedere valorile tensionale consemnate la momentul scăderii şi neconsemnarea în actele medicale a scăderii dozei de noradrenalină”, se arată în comunicat.

Tot în legătură cu decesul pacientului de 54 de ani, medicii legiști subliniază că moartea a survenit, cel mai probabil, din cauza scăderii dozei de noradrenalină.

„În acest caz, pacientul a fost internat pe secţia ATI timp de 10 zile, cu suport vasopresor (noradrenalină), fiind menţinut în viaţă. La circa 1 oră după scăderea brutală a dozei de noradrenalină, s-a produs decesul. Probabilitatea ca decesul să se fi produs datorită stării alterate a pacientului, în cazul în care suportul vasopresor ar fi fost menţinut, se poate estima împărţind numărul de ore în care a fost privat de suport vasopresor la numărul total de ore în care ar fi necesitat acest suport, calcul care duce la o probabilitate de circa 0,4%. Prin urmare, probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs, datorită scăderii dozei de noradrenalină este de peste 99%, chiar dacă ar fi să luăm în considerare o agravare progresivă a stării pacientului în cursul spitalizării pe secţia de ATI. Acesta este un grad de probabilitate extrem de înalt, care se atinge rareori în analizele privind deficitele în acordarea îngrijirilor medicale, motiv pentru care concluziile medico-legale au fost atât de inechivoce”, se mai arată în comunicat.

În patru zile, 17 pacienți au murit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimion din Bucureşti, iar o posibilă explicație cercetată în prezent este că acest lucru a venit ca rezultat al scăderii dozei de noradrenalină. Procurorii au instrumentat un dosar privind decesul unui pacient de 54 de ani, acuzând doi medici de omor calificat cu premeditare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *