Românii şi vecinii bulgari ar beneficia, teoretic, de cele mai scăzute preţuri, raportate la nivelul UE, dar paradoxul este că tot în aceste ţări găsim şi cea mai slabă putere de cumpărare din blocul comunitar.
Se pare că cele mai ieftine băuturi și tutun le găsim în Bulgaria, iar pe ansamblu, cele mai mici prețuri ale bunurilor de consum sunt în Bulgaria și România.
Mâncare ieftină, comparativ cu europenii, dar greu de cumpărat
Chiar dacă românii abia își duc traiul, se pare că, spre deosebire de alte țări din UE, România are cele mai mici prețuri la alimente.Studiul arată că bunurile și serviciile pe care un european dă, în medie, 100 de euro, pentru un român costă doar 59 de euro. Tot atât și pentru un bulgar, în timp ce un polonez dă 61 de euro.
Chiar dacă viața este mai ieftină la noi, puterea de cumpărare e printre cele mai scăzute din Uniune, pentru că și veniturile sunt mici. Studiul Eurostat arată, de pildă, că suntem la coada Uniunii Europene în ceea ce privește Produsul Intern Brut pe locuitor, cu un procent de 76% din medie.
Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în Bulgaria și România, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (39% sub media UE).
România, cel mai ieftin stat membru
România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (72%) urmată de Polonia (73%), iar la polul opus se află Danemarca și Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (121%).
Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%), urmată de Polonia, pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (73%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (39%).
Unde se trăieşte bine
La fel ca în anii trecuţi, Liechtenstein depăşeşte cu mult valoarea puterii de cumpărare faţă de celelalte ţări, având o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 68.843 euro, de aproape 3.9 ori mai mare decât media europeană.
Elveţia şi Luxembourg se află pe locurile doi şi trei, cu 49.592 euro disponibil pentru cheltuieli pe cap de locuitor (de aproape 2.8 ori media puterii de cumpărare europeană), respectiv 40.931 euro pe cap de locuitor (mai mult de 2,3 faţă de media europeană).
Sursa: Național