De ce protestează fermierii în aceste zile? Din cauza strategiei deficitare pe care a avut-o Guvernul, în ultimii 2 ani, în privinţa acestui sector de activitate.
Costurile din agricultură au crescut sub presiunea crizelor din ultimii ani, prețurile de vânzare a producției au scăzut, totul pe fundalul unei scăderi de productivitate: fără irigații și prețuri mai mici la inputuri, ferma medie românească nu poate atinge pragul minim de rentabilitate.
Costurile fermierilor au crescut brusc
Marea problemă a agriculturii românești este că în ultimii 2 ani costurile au crescut brusc, trase în sus de inflație și criza energetică, în timp ce prețurile produselor la bursa cerealelor au scăzut constant – toate pe fondul scăderii productivității și blocajului programelor de irigații.
În timp ce fermierii noștri sunt nevoiți să vândă laptele pe nimic, românii consumă lapte din import.
România, pe podium la producţia de cereale
România se află pe podiumul european la producția de cereale și floarea soarelui. Dar nu și la productivitate. Suntem, de pildă, pe primul loc în UE la suprafața cultivată cu porumb, dar pe locul 3 la producție.
România se plasează pe locul al cincilea după suprafața terenului arabil, cu aproape 9 milioane de hectare, pe primul fiind Franța (18,2 mil. ha), urmată de Spania (12 mil. ha), Germania (11,7 mil. ha) și Polonia (11 mil. ha).
Deși potențialul agricol este mare, rezultatele României sunt modeste, mult sub posibilități, din cauza fiscalităţii şi a politicilor guvernamentale.
Sursa: National