Zeci de mii de vâlceni tremură cu gândul că pot rămâne fără căldură la iarnă. Dar, și de furie împotriva municipalității

Zeci de mii de vâlceni tremură cu gândul că pot rămâne fără căldură la iarnă. Dar, și de furie împotriva municipalității

Pe 6 septembrie a.c. urmează să aibă loc un nou termen în dosarul nr. 1.396/90/2016 în privința insolvenței CET Govora SA. Administratorul judiciar, Euro Insol (Remus Borza), cere pentru a treia oară prelungirea execuției planului de reorganizare, ceea ce încalcă prevederile legii, planul iniţial de reorganizare depăşind perioada celor patru ani stipulaţi explicit de normativ (și dacă luăm ca termen de referință data primei prelungiri, aprilie 2019). Ca să supravieţuiască, CET mai are doar două soluţii: achită rapid toate datoriile, ceea ce este imposibil, sau judecătorii trag de timp și acordă, totuși, o nouă amânare. Actuala conducere a acționarului unic, județul Vâlcea, prin Consiliul Județean, s-a mișcat. Are deja conceput și anunțat un plan, a elaborat un proiect cu accesarea de fonduri europene pentru construirea unei noi centrale termice în cogenerare. Însă, până la demararea lui practică și punerea în folosință, mai sunt multe necunoscute și durata greu de prevăzut. Problema este însă la reprezentanții direcți ai principalilor clienți, consumatorii casnici. Practic, clienți captivi. Primăria Râmnicu Vâlcea avea încă de acum patru ani soluția cumpărării unor active de la societatea aflată aproape de faliment, cu ajutorul cărora să organizeze din timp propriile surse de asigurare a energiei termice și apei calde pentru populație. Așa a procedat Oradea, spre exemplu. Avea la dispoziție multiple surse de finanțare, inclusiv guvernamentale, dar și accesarea unor împrumuturi în condiții favorabile, garantate de stat. Nu doar că a refuzat acest lucru (dar împrumuturi extravagante a contractat, însă pentru alte investiții derizorii), dar, în 2021, cu ajutorul noii majorități PSD-PER-USR din Consiliul Local, a interzis locuitorilor încă legați la sistemul centralizat să se debranșeze și să-și instaleze centrale termice individuale. Și mai cert este că, de trei ani, s-au înmulțit și lungit perioadele din sezonul rece în care râmnicenii nu au căldură și apă caldă, ori parametrii lor sunt departe de standardele pentru care plătesc, de fiecare dată rețelele de socializare fiind inundate de revolta lor.

Art. 139. – Legea 85/2014-privind procedura insolvenţei:
(5) Modificarea planului de reorganizare, inclusiv prelungirea acestuia se poate face oricând pe parcursul procedurii de reorganizare, fără a se putea depăși o durată totală maximă a derulării planului de 4 ani de la confirmarea iniţială. Modificarea poate fi propusă de către oricare dintre cei care au vocaţia de a propune un plan, indiferent dacă au propus sau nu planul. Votarea modificării de către adunarea creditorilor se va face cu creanţele rămase în sold, la data votului, în aceleaşi condiţii ca şi la votarea planului de reorganizare. Modificarea planului va trebui să fie confirmată de judecătorul-sindic.

Anticipând dezastrul furnizării agentului termic, mulți locuitori din Râmnicu Vâlcea au încercat debranșarea de la reţeaua de termoficare şi instalarea de centrale de apartament, dar s-au lovit de refuzul autorităților. În 2023, majoritatea PSD-PER-USR din CL Râmnicu Vâlcea a votat încă o hotărâre (profund neconstituțională) de prin care se stabilesc opt zone în Râmnicu Vâlcea, în care cetățenii nu au voie să se debranșeze de la reţeaua de termoficare. Practic, au fost transformați din nou în clienți captivi ai unei societăți falimentare. De la începutul anului 2023, mai multe grupuri de locuitori se organizează pentru a deschide acțiuni colective în instanță împotriva administrației locale.

Borza, peste 2 milioane de euro doar din onorarii. 250.000 de euro, doar onorariul suplimentar de succes, pe două luni

În aparenta, Euro Insol își face treaba destul de bine în comparație cu “băieții deștepți” care au contribuit (și) la devalizarea CET Govora. Conform raportului din decembrie 2022, la prima vedere, față de anul 2021, în 2022 situația financiară arăta foarte bine. Profit net de 14,5 milioane de lei (dar, cu sub un milion de lei mai puțin decât încasările de la populație doar din luna decembrie 2022!!), față de pierderea uriașă din anul anterior. Majoritatea încasărilor vin de la clienți (energie electrică, plus termoficare urbană), iar grosul sumelor provin, direct sau indirect, de la persoanele fizice! NOTA BENE! Și costul gigacaloriei a fost crescut în mod repetat, cu aprobarea explicită a municipalității, de fiecare dată!

Astfel: “Finanțarea plăților efectuate în cursul lunii decembrie 2022, în valoare de 46.920.988 lei, s-a realizat din încasările înregistrate pe parcursul lunii în valoare de 97.735.441 lei (!!!). La finalul lunii s-a înregistrat un excedent de numerar de 50.814.453 lei”.

Administratorul judiciar se laudă, în toate rapoartele, și cu reducerea cheltuielilor salariale, inclusiv a schemei de personal. Dar… “în cadrul Ședintei Adunării Creditorilor CET Govora S.A. din data de 14.10.2016, s-a aprobat onorariul administratorului judiciar Euro Insol SPRL, astfel: 20,000 euro + TVA/lună și onorariu de succes 3% + TVA din sumele distribuite creditorilor, din recuperarea creanțelor, precum și din veniturile suplimentare și reducerile comerciale obținute pentru societate de administratorul judiciar”. Asta înseamnă anual aproape 300.000 de euro către Remus Borza doar din onorariul fix (fără cel de succes)!

La el se adaugă onorarii și salarii scandaloase pentru administratorul special (Mihai-Liviu Mihalache, prin hotărârea din 23.06.2016), director general, directori și alți șefi. Veche cutumă ce a dus la devalizarea societății.
“În categoria alte plăți este inclusă plata sumei de 1.246.624,84 lei, fără TVA, către administratorul judiciar Euro Insol SPRL, reprezentând onorariul de 20.000 euro/luna la cursul de 4.9192 lei/euro, pentru perioada 09.10.2022 – 08.12.2022 (două luni), respectiv suma de 196.768.00 lei și contravaloarea 3% onorariu de succes al administratorului judiciar pentru luna noiembrie 2022, respectiv suma de 1,049,856.84 lei, rezultata prin aplicarea procentului de 3% la suma de 34,995,228.00 lei, obtinuta prin cumularea urmatoarelor: • 34.319.014,00 lei – venituri suplimentare; b. 1.826,00 lei – discounturi comerciale; c. 674.388,00 lei – sume distribuite creditorilor conform Programului de plată a creanțelor”Datele se regăsec în raportul publicat pe site-ul societății și se referă la plăți din luna decembrie 2022 (de la pagina 39, în jos ei, pînă la finalul raportului; sunt rapoarte lunare din 2016 până în prezent).

Situația de la data insolvenței și istoricul prelungirilor planului de reorganizare

Pe tabelul de creanțe sunt înscriși 324 de creditori, dar la deschiderea procedurii de insolvență (încheierea de ședință pronunțată la data de 09.05.2016), Euro Insol a notificat 567 de creditori cuprinși în lista furnizată de societatea debitoare, pe care i-a împărțit ulterior în două categorii.
Situația în care se afla societatea la preluarea mandatului de administrator judiciar de Euro Insol (mai 2016), pe scurt: capitaluri proprii negative de 29 milioane lei; pierderi de aproximativ 300 milioane lei; datorii de 400 milioane lei; în conturile societății existau în conturi doar 120.000 lei, raportat la un fond lunar de salarii de aproximativ 10.000.000 lei etc.

Planul de Reorganizare a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 11924/13.06.2018 și votat în Adunarea Creditorilor pe 26 iunie, același an, confirmat prin Hotararea nr. 1196 din data 18.07.2018, de judecătorul sindic.
În data de 28.03.2019 a fost intocmită o Erată la Planul de reorganizare modificat, aprobat de Adunarea Creditorilor pe 04.04.2019.
Planul de reorganizare modificat a activității debitoarei CET GOVORA S.A, inclusiv prelungirea duratei executării planului până la data de 18.07.2022, a fost inregistrat la Oficiul Comertului de pe langa Tribunalul Valcea, comunicat administratorului special si comitetului creditorilor.
Administratorul judiciar a convocat Adunarea Creditorilor CET GOVORA S.A. pentru data de 18.03.2022 pentru o nouă prtelungire a duratei executării, până la data de 18.07.2023. Prin Hotararea nr. 445 din data de 21.04.2022, judecătorul sindic a confirmat Planul de reorganizare modificat, plan propus de către administratorul judiciar Euro Insol SPRL.

Sursa: jurnalulolteniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *