Un ofițer și un agent de poliție ar fi fost prinși în flagrant de procurorii DNA în timp ce ar fi primit mită pe Calea Dorobanți din București. Mașina de poliție în care se afla echipajul a fost percheziționată în timpul operațiunii. Conform anumitor surse, mita ar fi fost primită de la un cetățean care se afla într-o mașină cu numere de Turcia. Cei doi polițiști de la Brigada Poliție Rutiere , au fost identificați ca fiind agenții de poliție Andrei Pantea și Vali Olteanu.
Operațiunea a fost efectuată în colaborare de către DGA și DNA. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, cei doi agenți, un ofițer și un subofițer, ar fi oprit conducătorii auto în trafic pentru presupuse încălcări ale legislației rutiere, solicitând apoi sume de bani pentru a nu le aplica sancțiuni. Unul dintre polițiști ar fi lider sindical. Conform surselor, există suspiciunea că acest caz de corupție implică o întreagă rețea de polițiști, care ar fi legată de același sindicat.
Agenții șpăgari le dau motive oamenilor să se îndoiască de instituție
Acceptarea sumelor de bani de către polițiști constituie un comportament extrem de dăunător, nu numai pentru imaginea instituției, ci și pentru încrederea oamenilor în forțele de ordine. Atunci când cetățenii sunt martorii unor astfel de acțiuni, în special atunci când acestea sunt făcute în mod repetat și sistematic, își pierd încrederea în capacitatea polițiștilor de a apăra și de a proteja comunitatea.
Reacția Poliției Capitalei
Poliția Capitalei a transmis că a declanșat la rândul său o cercetare disciplinară față de cei doi angajați.
„În contextul în care instituția nu tolerează astfel de fapte, care contravin eticii și valorilor morale ale profesiei, conducerea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a dispus declanșarea cercetării disciplinare față de aceștia, prin Serviciul Control Intern, urmând ca, la finalizarea verificărilor, să fie dispuse eventuale măsuri legale în consecință.
De asemenea, în cazul în care s-ar dispune punerea în mișcare a acțiunii penale, conform dispozițiilor legale, polițiștii ar fi puși la dispoziția unității.
Precizăm faptul că Direcția Generală de Poliție a Municipiului București se disociază de astfel de comportamente și sprijină organele abilitate în anchetele derulate”, a transmis Poliția Capitalei.