Presiunea psihică în urma unei anchete prelungită sau a unui proces îndelungat poate duce situaţii extreme aşa cum a fost cazul directoarei Bibliotecii Judeţene Târgu Jiu, Olimpia Bratu.
Olimpia Bratu, care conducea instituţia de 13 ani, şi-a pus capăt zilelor chiar în birou de la locul de muncă. Biletul de adio pe care l-a lăsat a vrut să nu lase loc de interpretare asupra gestului său: “Procesul cu creanga este prea mult pentru mine. Iertare”.
În 28 februarie, în jurul orei 18.00, Olimpia Bratu, manager al Bibliotecii Judeţene din Târgu Jiu a fost găsită moartă în biroul său din instituţie. Cel care a găsit-o a fost paznicul instituţiei. Panicat, bărbatul a solicitat ajutorul medicilor în speranţa că mai poate fi salvată. Legiştii au stabilit că moartea s-a produs prin asfixie mecanică.
Povestea “procesului cu creanga” a început pe 7 iunie 2022. Un copil a fost lovit de o creangă dintr-un copac, în Parcul Central din Târgu Jiu, în timpul unei acţiuni organizate de biblioteca “Christian Tell”.
Băiatul a ajuns la spital, iar medicii i-au pus o atelă. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Din acel moment au început audierile, iar ulterior părinţii copilului au deschis şi un proces civil la Tribunalul Gorj în care au chemat în judecată Biblioteca, Primăria şi Societatea Edilitară Public şi au cerut daune pentru ce i s-a întâmplat băiatului.
În acest dosar, judecătorii au decis pe 27 februarie, cu o zi înainte ca directoarea bibliotecii să se sinucidă, să ia dosarul în pronunţare, iar la cauză au ataşat şi dosarul penal. Magistraţii au decis să amâne pronunţarea pentru ziua de 6 martie. Olimpia Bratu nu a mai aşteptat verdictul final.
Dosarul a plecat de la Poliţie la Parchet cu soluţie de clasare, soluţie ce a fost confirmată şi de procuror, dar nu a fost comunicată niciodată directoarei care a decis să îşi pună capăt zilelor, pentru că decizia, în astfel de cazuri, se comunică doar părţii vătămate, în cazul de faţă doar părinţii copilului.
Sursa: 3dots.ro