Caz halucinant la un spital din țară. Femeie, lăsată să moară pe motiv că era duminică

Caz halucinant la un spital din țară. Femeie, lăsată să moară pe motiv că era duminică

Un bărbat acuză cadrele medicale de la Spitalul Comănești că i-au lăsat mama să moară, pe motiv că era duminică. Femeia suferise un AVC, însă în unitatea sanitară nu se afla niciun medic care să efectueze Computer Tomograf. Deși ar fi putut măcar să o trimită la un alt spital, aflat la doar 10 km distanță, personalul medical a preferat să nu-i facă nicio investigație medicală timp de 30 de ore, femeia fiind apoi declarată decedată, scrie Claudia Marcu pentru Național.

Cei doi ani de pandemie, cu scenele horror din spitale, ne-au demonstrat că viața românilor nu are nicio importanță pentru sistem și pentru marea majoritate a medicilor. Rodica Dobrițoiu, o femeie în vârstă de 70 de ani, din comuna Agăș, județul Bacău, a suferit un AVC în ziua de 15 august 202, la ora 4 dimineața. A fost chemată ambulanța, care a transportat-o la Spitalul Orășenesc Comănești. Deși chiar personalul medical de pe ambulanță a sesizat că femeia suferise un AVC, simptomele fiind evidente, la spital nu i s-au făcut investigații medicale, pe motiv că era duminică și nu aveau medici care să lucreze la Computerul Tomograf. AVC-ul necesită investigații urgente la CT sau RMN, spitalul din Comănești având ambele aparaturi de imagistică, pentru detectarea țesutului cerebral deteriorat şi a hemoragiilor cerebrale. Pentru a trata un accident vascular cerebral ischemic, medicii trebuie să restabilească rapid fluxul de sânge în creier. Tratamentul de urgenţă al accidentului hemoragic se concentrează asupra controlării sângerării şi reducerii presiunii din creier și este posibil ca pacientul să aibă nevoie de intervenţii chirurgicale, pentru a reduce riscul unui nou AVC. Odată ce sângerarea din creier se opreşte, tratamentul implică, de obicei, asistenţă medicală în timp ce corpul absoarbe sângele, susțin medicii.

Presiuni pentru a renunța la plângere

Fără investigații imagistice și fără tratament timp de 30 de ore, femeia a decedat în 16 august, la ora 10 dimineața. Nicușor Dobrițoiu, fiul femeii decedate, deși prezent la spital încă din 15 august, ne spune că nu a reușit să afle nicio informație despre starea mamei sale, care fusese internată la neurologie, dat fiind că medicul specialist nu se afla în spital duminică. A doua zi l-au sunat doar să-i spună că mama lui decedase. Marcat de nepăsarea cadrelor medicale, care a dus la pierderea mamei sale, Nicușor Dobrițoiu a început să facă demersuri pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați. A făcut imediat plângere la Poliție și a cerut necropsie. Polițiștii i-au transformat plângerea în memoriu și omul nu a fost chemat la audieri timp de 6 luni. Abia după ce a făcut plângere la Parchet a aflat că polițiștii transformaseră plângerea penală într-un memoriu obișnuit. Speriat de consecințele demersurilor făcute de fiul victimei, primarul din Comănești a încercat să facă presiuni, spunându-i acestuia: ”Vrei să-mi închizi spitalul sau ce vrei să faci? Am proiecte cu sume foarte mari de bani care urmează să fie aprobate iar din cauza ta voi pierde finanțarea”. Nici cu necropsia nu a fost în regulă, medicul legist din Moinești efectuând-o în timp record, o oră, în încercarea de a mușamaliza cazul, ne spune Nicușor Dobrițoiu, care ceruse ca necropsia să se facă la IML Iași, pe cheltuiala sa.

Acolo se moare pe capete

Fiul femeii decedate este decis să meargă până la capăt, chiar dacă nici Colegiul Medicilor Bacău nu a luat vreo măsură până acum. Nicușor Dobrițoiu va acționa spitalul în judecată, pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu. ”Ca să se acopere, medicii din spital mi-au spus că mama ar fi suferit atacul cerebral cu 48 de ore înainte de a ajunge la spital, ceea ce nu era adevărat. Mama mea, înainte cu 12 ore, fusese văzută în piață, în comună, iar acest lucru se putea vedea și pe camerele de supraveghere. Existau și martori. Eu nu vreau să obțin daune de la cei din spital, vreau doar să fac ceva pentru oamenii din zona aia, ca să nu se mai întâmple astfel de nenorociri. În spitalul ăla din Comănești se moare pe capete. Toți oamenii din Valea Trotușului sunt nemulțumiți de acest spital, dar nu au ce să facă, pentru că nimeni nu-i bagă în seamă”, ne-a declarat Nicușor Dobrițoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *