Noi culmi ale prețului energiei electrice în piață. CE Oltenia a vândut energie pentru anul viitor cu aproape 2.000 de lei/MWh

Noi culmi ale prețului energiei electrice în piață. CE Oltenia a vândut energie pentru anul viitor cu aproape 2.000 de lei/MWh

Piața contractelor bilaterale de energie electrică este mereu în creștere, și iată că avem un nou prag de preț: 2.000 de lei/MWh pentru energie bandă cu livrare anul viitor.

În data de 11 iulie, Complexul Energetic (CE) Oltenia a scos la vânzare, pe piața de contracte bilaterale – licitație extinsă (PCCB-LE Flex) cinci pachete de energie electrică, cu livrare în tot anul 2023, energie cu livrare bandă, câte 10 MW orari. Pentru fiecare pachet, CEO a solicitat un preț de 1.400 de lei/MWh. În final, având în vedere foamea de energie din piață, a reușit să vândă energia mult mai scump.

Un pachet de 10 MW bandă (87.600 MWh) a fost adjudecat de furnizorul E.On Energie România, la prețul de 1.993 lei/MWh.

Un alt pachet de 10 MW bandă, a fost adjudecat tot de E.On, cu 1.987 lei/MWh.

Un alt pachet, la fel, de 10 MW bandă sau 87.600 MWh, a fost acontat de un alt funizor mare, Electrica Furnizare, cu 1.758 lei/MWh.

Al patrulea pachet a ajuns tot la Electrica Furnizare, CEO obținând un preț de 1.888 lei/MWh.

În fine, ultimul pachet de energie electrică scos la licitație de CEO, identic cu cele de mai sus, a fost acontat tot de Electrica furnizare la prețul de 1.981 de lei.

Cât ar ajunge energia acasă la acest preț

Momentan, prețurile finale la energie electrică sunt plafonate pentru majoritatea clienților casnici și industriali din România, dar putem face o simulare. Strict pe baza acestui preț – de 1,99 lei/kWh (furnizorul mai are energie cumpărată din trecut, la prețuri mai mici, dar probabil va mai avea de cumpărat pentru consumul clienților săi din 2023, la prețuri mari), E.On ar trebui să vândă energia clienților săi, cu tot cu tarife și taxe, la prețul de 2,8 lei/kWh. Asta fără vreo marjă a sa de furnizare și fără a lua în calcul costurile cu echilibrarea – consumatorul nu consumă acasă în bandă.

Așadar, o factură E.On de, să spunem, 100 kWh, care ajunge acum, cu prețul plafonat, la 68 de lei, ar trebui să fie de cel puțin 280 de lei, de la 1 aprilie 2023, doar în baza acestui cost de achiziție al furnizorului. Asta dacă, evident, se vor ridica plafoanele de preț, scrie economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *