Erdogan cere Greciei să nu mai înarmeze insulele din Marea Egge care au un statul demilitarizat și să respecte acordurile internaționale

Erdogan cere Greciei să nu mai înarmeze insulele din Marea Egge care au un statul demilitarizat și să respecte acordurile internaționale

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat joi că Grecia ar trebui să înceteze să mai înarmeze insulele din Marea Egee care au un statut demilitarizat și să respecte acordurile internaționale, relatează Reuters.


Comentariile liderului de la Ankara ar putea alimenta și mai mult tensiunile de lungă durată dintre cele două state vecine.


Aliații din NATO sunt de mult timp în dezacord cu privire la chestiuni precum granițele maritime și revendicările asupra platformelor continentale respective din Marea Mediterană, precum și spațiul aerian, migranții și Ciprul divizat din punct de vedere etnic.


Recent, tensiunile s-au reaprins din nou în legătură cu insulele din Marea Egee, despre care Ankara spune că nu pot fi înarmate în conformitate cu tratatele de la Lausanne din 1923 și Paris din 1947.


Într-un discurs în timp ce urmărea exerciții militare turcești în apropierea provinciei de coastă Izmir din Marea Egee, Erdogan a cerut Atenei să „evite visele, actele și declarațiile care vor duce la regrete” și a invocat războiul de independență al Turciei de la începutul anilor 1920, când turcii au învins puterile ocupante, inclusiv Grecia.


„Turcia nu va renunța la drepturile sale în Marea Egee și nu va renunța la folosirea drepturilor care sunt stabilite prin acorduri internaționale atunci când vine vorba de înarmarea insulelor”, a declarat Erdogan.


Săptămâna trecută, Erdogan a anunțat că Turcia întrerupe toate discuțiile bilaterale cu Grecia din cauza unei dispute cu premierul elen și a ceea ce Ankara numește încălcări ale spațiului aerian.


Cele două țări au reluat discuțiile bilaterale în 2021 privind îmbunătățirea legăturilor după o pauză de cinci ani, dar au făcut puține progrese.


Ankara spune că insulele din Marea Egee au fost date Greciei în baza tratatelor din 1923 și 1947, cu condiția să nu le înarmeze.


Grecia a declarat că remarcile Turciei privind înarmarea insulelor de către aceasta sunt „nefondate” și a acuzat Ankara că pune la îndoială suveranitatea sa asupra lor.


Joi, Ministerul de Externe al Greciei a publicat 16 hărți despre care a spus că „descriu, într-un mod viu și fără echivoc, acțiunile și acuzațiile ilegale și unilaterale ale Turciei”.


Ambele țări au trimis Organizației Națiunilor Unite scrisori în care își prezintă pozițiile rivale privind spațiul aerian și insulele.


Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat în repetate rânduri că Turcia va începe să pună la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor dacă Atena va continua să le înarmeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *