Fostul șef Oracle România a recunoscut la DNA că a luat mită 569.000 de euro. Procurorii cer 2 ani jumătate de închisoare cu suspendare

Fostul șef Oracle România a recunoscut la DNA că a luat mită 569.000 de euro. Procurorii cer 2 ani jumătate de închisoare cu suspendare

Fostul director general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru şapte fapte de luare de mită, în dosarul în care era cercetat pentru că ar fi primit bani de la firme de IT pentru a le pune la dispoziţie oferte de preţ avantajoase ale produselor comercializate de filiala din România a companiei, potrivit News.ro.

Procurorii cer 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru omul de afaceri. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul București, care va lua decizia finală.

„În calitatea menţionată, inculpatul ar fi pretins şi ulterior ar fi primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul care erau interesate să se înscrie la licitaţii organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat.

În schimbul banilor, inculpatul, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, s-ar fi angajat să pună la dispoziţie oferte de preţ avantajoase ale produselor comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale (în special licenţe IT), astfel încât, cu aceste produse, respectivele firme să poată să se înscrie şi să participe la licitaţiile publice de care erau interesate”, se arată în comunicatul DNA.

„Licitațiile vizau atribuirea unor contracte publice de instituţii precum Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)”, au spus procurorii.

Suma totală de 569.413 euro ar fi fost pretinsă şi primită de inculpat, cu titlu de mită, în şapte situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Procurorii au adăugat că banii au fost primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de inculpat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de confiscare specială a sumei totale de 569.413 euro.

În 8 august 2019, DNA anunţa oficial că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva directorului general al Oracle România – la acea vreme – Sorin Mîndruţescu, acuzat de opt fapte de luare de mită. Procurorii au stabilit o cauţiune de 500.000 de euro, iar Mîndruţescu a depus înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanţii reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro. El a fost pus atunci sub control judiciar pentru 60 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *