Rodii din Turcia cu pesticid de 100 de ori mai mult decât limita maxim admisă comercializate în 305 magazine Penny!

Rodii din Turcia cu pesticid de 100 de ori mai mult decât limita maxim admisă comercializate în 305 magazine Penny!

Recent, APC a descoperit că un întreg lot de rodii conține pesticide în cantități foarte mari, care depășesc limita admisă de 100 de ori.

Asociația Pro Consumatori (APC) , vocea consumatorilor din România, a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de România în data de 22 februarie 2022, ora 17.15 pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje) a Comisiei Europene cu privire la depășirea de 100 de ori a limitei maxim admise la pesticidul imazalil din rodiile importate din Turcia.

Rodiile au fost comercializate în perioada 3 februarie 2022-16 februarie 2022 în 305 magazine Penny. Limita maxim admisă în rodii pentru pesticid-ul imazalil este de 0,01 mg/kg. Imazalilul poate produce cancer hepatic, cancer de tiroidă, fiind și un iritant puternic pentru ochi, menționează APC.

APC solicită lămuriri de la ANSVSA

Cu privire la acest incident grav asupra sănătății consumatorilor Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ar trebui să ne comunice de urgență următoarele informații de interes public:

Care a fost cantitatea de rodii vândută de cele 305 magazine Penny?

Care a fost cantitatea de rodii retrasă de la vânzare din cele 305 magazine Penny?

Unde au fost distruse cantitățile de rodii retrase de la vânzare?

Care au fost sancțiunile aplicate celor două societăți comerciale: Penny Romania SA, respectiv UNIFRUTTI Impex SRL cea care a importat rodiile din Turcia?

Daca ANSVSA a declanșat de urgență un control la societatea comercială UNIFRUTTI Impex SRL pentru a lua probe de fructe din toate loturile aflate în depozitele acesteia în vederea analizării nivelurilor de pesticide.

Dacă ANSVSA a verificat nivelul de pesticide din alte loturi de rodii importate de Unifrutti Impex SRL de la începutul acestui an și până în prezent?

Care este istoricul acestei societăți comerciale cu privire la loturile de fructe găsite cu pesticide peste limita maxim admisă în urma analizelor realizate de ANSVSA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *