Spitalul Județean Reșița îi dă „o lecție de contabilitate” președintelui Romeo Dunca

Spitalul Județean Reșița îi dă „o lecție de contabilitate” președintelui Romeo Dunca

Spitalul Județean de Urgență Reșița face lumină în privința sumei, pe care a primit-o de la Consiliul Judeţean, în 2021 pentru funcţionare! Conducerea unității medicale ia atitudine după declarațiile făcute de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, care a menționat, de nenumărate ori, că anul trecut forul județean a plătit foarte mulți bani către Spitalul din Reșița pentru funcționare,notează radioresita.ro

Mai exact, Romeo Dunca declară că a plătit aproape 12 milioane de lei către Spitalul Județean, pentru diferite nevoi. 12 milioane de lei într-un an, în care bugetul a fost foarte sărac; cu vreo 60 de milioane de lei mai mic decât cel din 2020, iar de la 20 de milioane de lei, arierate spitalul a ajuns la 25 de milioane. Practic datoriile unității medicale au crescut cu 5 milioane de lei, în condițiile în care Consiliul Județean susținea că a injectat în visteria spitalului cel puțin 8 milioane de lei pe funcționare; și atunci 8+5 sunt deja 13 milioane gaură, conform președintelui Romeo Dunca.

Directorul economic al unității medicale, Adina Milos, vine cu date concrete, demonstrând că suma primită de spital este mult mai mică. În legătură cu datoriile unității medicale, aceasta îi arată președintelui forului județean că arieratele au scăzut cu 3 milioane de lei și în niciun caz, nu au crescut.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița combate și acuzațiile aduse de Consiliul Județean, în legătura cu licitațiile de medicamente. Acestea nu sunt neconforme, ci se fac în sistemul electronic de achizițiile publice, pe aproximativ 700 de loturi; fiecare lot reprezentând un medicament. Toate molecule sunt sub denumirea lor comună internațională, prezentate la cel mai mic preț și nu sub denumirea comercială, pentru că legea nu permite acest lucru, atrag atenția reprezentanții spitalului.

În legătură cu sumele mari cheltuite pe medicamente, acele sume se referă la medicamentele de pe lista C2 care sunt pe programe naționale de sănătate, de exemplu, HIV-SIDA, Boala Pompei, Oncologie, Diabet, Hemofilie, Hemodializă renală, TBC, acestea sunt aprobate de Ministerul Sănătății împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fiind o listă de medicamente la care prețul este stabilit la un nivel ce nu poate fi depășit. În 2021 s-au achiziționat aceste medicamente în valoare de 9.443.237, dar nu din banii spitalului, ci din fondurile CNAS și a Ministerului Sănătății.

Directorul economic, Adina Miloș spune că în anul 2021 consumul de medicamente achiziționate, efectiv, din venituri proprii a fost de 4.394.838 de lei, din care medicamente în valoare de 3.331.687 au fost furnizate către secțiile ATI, Infecțioase și Pneumologie.

Pentru restul unităților au fost achiziționate medicamente în valoare de 1.063.315, medicamente insuficiente, de altfel, declară Adina Miloș; care se lovește zilnic de refuzul furnizorilor, care nu mai onorează comenzile din cauza arieratelor acumulate de spital, în ani de zile și nu din 2021. Cât despre reducerea cheltuielilor? Nici nu mai poate fi vorba având în vedere că prețurile la medicamente, reactivi, materiale sanitare, dezinfectanți și utilități au crescut foarte mult.

În încheiere, Adina Miloș îi reamintește președintelui forului județean că toate aceste acuze sunt nefondate și lipsite de sens și speră ca autoritățile publice locale, consiliul medical și conducerea unității medicale să colaboreze și să găsească împreună soluții, pentru creșterea veniturilor spitalului, pentru că în momentul de față cei care au de suferit sunt pacienții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *