În plină criză energetică, ministrul Virgil Popescu a dat startul vânzării pe bucăți a termocentralelor românești. Astfel, din grupul nou al Termocentralei Mintia, a cărui valoare este de aproape 30 milioane de euro, au fost scoase la licitație cele mai importante componente pentru 6 milioane de euro. Totodată, au fost scoase la vânzare și locomotivele companiei, fără de care nu mai poate exista vreo activitate de producere a energiei,notează National.ro.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, își continuă agenda, care urmărește închiderea capacităților de producție românești. În timp ce piața energetică a explodat, producând falimente în lanț ale firmelor din țară și sărăcind populația, soluțiile ministrului se poziționează flagrant împotriva intereselor țării.
”Au scos la licitație locomotive, apartamente, componente de la grupul nou, Ziomar, care se putea monta, strunguri. Asta înseamnă că cine o ia nu mai poate să facă energie acolo, o devalizează, efectiv, conservarea nu se mai face, că altfel nu spargi o platformă și vinzi tot ce-i bun de pe acolo. Fără locomotive nu poți să trag cărbune acolo, nu poți să aduci substanțe. La notificările noastre, în care am semnalat că nu se face conservarea instalațiilor conform ordinului ANRE, nu ne-au răspuns nici Ministerul Energiei și nici judecătorul sindic. Deși aveau obligația să intervină, mai ales într-o piață care a explodat, și să salveze bunul acesta național, nu să îl falimenteze”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta arată că Ministerul Energiei ține oprită și termocentrala de la Paroșeni, când piața este la 2.000 de lei pe MW, ceea ce înseamnă că nu vrea să aducă venituri, ci să o bage în groapă.
”Paroșeniul merge doar două zile pe săptămână, numai din cărbunele pe care îl scot din Valea Jiului, cu toate că aveau contractat cărbune în Portul Constanța, dar au reușit să saboteze și contractul ăsta. Este clar că și termocentrala de la Paroșeni este vizată de cineva, mai ales că ea are și instalație de desulfurare. Am înțeles că există deja un cerc de corbi care dau ture, să pună mâna pe ea. Când piața este așa de sus orice cărbune face profit. La Paroșeni nu au nicio scuză să nu producă, la Mintia au venit cu tot felul de poezii, că infringement, că nu avem voie, să se supără Uniunea Europeană pe noi. Asta înseamnă că măsurile administratorului judiciar sunt împotriva interesului societății și al statului”, ne-a mai precizat Cristian Iștoc.
Licitațiile se repetă, prețurile scad
Sindicaliștilor din energie le-a fost destul de dificil să descopere că Termocentrala de la Mintia se vinde pe bucăți, dat fiind că nu reușeau să găsească anunțurile. Dacă la licitații nu se prezintă nimeni, acestea se reiau, până la o scădere acceptabilă a prețului pentru cei care au în plan să cumpere. Potrivit anunțului administratorului judiciar, din termocentrală se vând două locomotive diesel electrice, la un preț total de 340.000 de euro, și două apartamente, cu 94.000 de euro și 40.000 de euro. Totodată, sunt scoase la licitație componente ale grupului Ziomar, adică serpentine, arzător cărbune, electromotor și rotor, cu preț de 6,5 milioane de euro, precum și un pachet de echipamente format din struguri și mașini de frezat, cu 20.686 euro. Administratorul judiciar vinde și o cabană a companiei Complexul Energetic Hunedoara, cu 109.000 de euro, un teren de sport, cu 34.000 de euro, și o bază de agrement cu 29.000 de euro.
Bunuri naționale, la preț redus
Sindicatul Solidaritatea Hunedoara atrăgea atenția, într-o scrisoare deschisă, că Ministerul Energiei intenţionează să vândă la un preţ redus, un bun naţional, în plină criză energetică. ”Imediat după anunţurile repetate făcute de conducerea ministerului la începutul anului 2021 cu privire la intenţia de închidere a unor capacităţi de 1.275 MW la termocentrala Mintia, de reducere a peste 1.000 MW de la Complexul Energetic Oltenia şi de închidere a Companiei Naţionale a Uraniului, preţul energiei a crescut cu peste 700 % până la finele anului 2021. Premierul Nicolae Ciucă trebuie să trimită corpul de control la Ministerul Energiei şi la Complexul Energetic Hunedoara până nu va fi vândută la fier vechi cea mai mare termocentrală din nord-vestul României”, se arăta în scrisoarea deschisă a Sindicatului Solidaritatea.